Da li ste znali?

  • Tradicionalna proizvodnja Kranjskih kobasica je 2013. godine u Sloveniji proglašena živim majstorijom od državnog značaja i upisana u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
  • Jedan od najvećih svetskih turističkih portala The Travel uvrstio je slovenačku Kranjsku kobasicu na spisak 10 najboljih jela koja svaki putnik koji putuje po Evropi mora da proba.
  • Kranjsku kobasicu možete da pojedete kuvanu, a omiljena je i kao jelo s roštilja. U svakom slučaju oduševljava, nema sumnje!
  • Kranjska kobasica je 1932. godine na prvoj svetskoj izložbi hrane u Briselu dobila međunarodnu zlatnu nagradu.
  • Kada je Sunita Vilijams, Amerikanka indijsko-slovenačkog porekla, otišla u svemir, uzela je Kranjsku kobasicu koju joj je poslala njena tetka. Tetka je kobasicu kupila kod lokalnog mesara slovenačkog porekla u mestu Juklid u saveznoj državi Ohajo.
  • Kranjsku kobasicu poznaju i drugde u svetu gde su je doneli slovenački iseljenici. U Austriji i Nemačkoj zovu je Krainerwurst, a u državama u kojima se govori engleski jezik, Americi, Kanadi i Australiji, kao i u Argentini poznaju je pod imenom kransky sausage. Međutim, ove “kranjske kobasice” se razlikuju od prave tradicionalne Kranjske kobasice po izboru sirovina, dodatih začina, stepenu dimljenja i čulnom kvalitetu.
  • Kranjskom kobasicom bio je oduševljen i sam austrijski car Franc Jozef. Kada se jednom kočijom vozio iz Beča prema Trstu i na putu zaustavio u poznatoj kočijaškoj gostionici Marinšek u Naklu kod Kranja, poželeo je da nešto prezalogaji i pitao gostioničara šta može da mu ponudi. Gostioničar mu je rekao: “Imamo samo obične domaće kobasice i ništa drugo.“ Car je naručio kobasicu i kada ju je probao, oduševljeno je rekao:” To nije obična kobasica, to je kranjska kobasica!”