Kranjska kobasica, čiji je dom u Sloveniji, predstavlja jednu od najomiljenijih i najprepoznatljivijih barenih kobasica u svojoj domovini i šire. Čak u svemiru, a o tome smo več pisali!

Anegdota kaže da je kranjskoj kobasici ime dao sam austrijski car Franc Jozef. Kada se na putu iz Beča u Trst zaustavio u slovenačkoj gostioni, gostioničara je pitao šta imaju u ponudi. Pomalo postiđen, on mu je odvratio – samo obične kućne kobasice. A kada ih je car slasno pojeo, zadovoljan je izjavio: „To nije obična kobasica, to je kranjska kobasica!” Tako je počela danas poznata priča ovog evropskog kulinarskog specijaliteta.

Kranjska kobasica, koja sadrži svinjsko meso najvišeg kvaliteta začinjeno solju, biberom i lukom, skoro dva veka kasnije je poznata širom sveta, gde su je doneli slovenački iseljenici. U Austriji i Nemačkoj zovu je Krainerwurst, a u državama u kojima se govori engleski jezik, Americi, Kanadi i Australiji, kao i u Argentini poznaju je pod imenom kransky sausage.

Međutim, ove “kranjske kobasice” se razlikuju od prave tradicionalne Kranjske kobasice po izboru sirovina, dodatih začina, stepenu dimljenja i čulnom kvalitetu. Zato zapamtite:  nije svaka kobasica koja ima naziv kranjska kobasica zaista i prava kranjska kobasica!

Prava kranjska kobasica je samo jedna jedina – ona proizvedena u Slovenije od strane certifikovanih proizviđaća. Zaštićena je i na evropskom nivou, što potrošačima omogućava da je na policama prodavnica prepoznaju –  označena je EU simbolom kvaliteta – zaštićenom geografskom oznakom (PGI/ZGO).