O KRANJSKOJ KOBASICI

Kranjska kobasica – slovenačka majstorija

Kranjska kobasica predstavlja slovenački kulinarski specijalitet za koji važi specifičan i visoki gastronomski kvalitet, a njen ugled prevazilazi granice Slovenije.

Napravljena je od najkvalitetnije grubo mlevenog svinjskog mesa I i II kategorije (75-80%) i slanine (20-25%). Kranjska kobasica je začinjena samo solju, biberom i belim lukom, a njeni krajevi su spojeni u par sa karakterističnim komadom drveta („špila“) koji je zaštitni znak Kranjske kobasice, a u isto vreme i kriterijum po kojem Kranjsku kobasicu razlikujemo od drugih srodnih proizvoda.

Površina kobasice je crveno-smeđa i ona ima blagi ukus dima, u preseku je meso ružičasto-crvene boje, a slanina je bela kao pavlaka i nije rastopljena. Tekstura je zategnuta, hrskava i sočna, a aroma puna i karakteristična za usoljeno, specifično začinjeno i dimljeno svinjsko meso. Odličnog je kvaliteta i nije komplikovana za pripremu, pa je obožavaju i najmlađi, ali i zahtevne domaćice i profesionalni majstori kulinarstva i spretni majstori roštilja.

Nekoliko zanimljivosti o Kranjskoj kobasici…

Tradicionalna proizvodnja Kranjskih kobasica je 2013 godine u Sloveniji proglašena živim majstorijom od državnog značaja i upisana u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Kada je Sunita Vilijams, Amerikanka indijsko-slovenačkog porekla, otišla u svemir, uzela je Kranjsku kobasicu koju joj je poslala njena tetka. Tetka je kobasicu kupila kod lokalnog mesara slovenačkog porekla u mestu Juklid u saveznoj državi Ohajo.
Kranjsku kobasicu možete da pojedete kuvanu, a omiljena je i kao jelo s roštilja. U svakom slučaju oduševljava, nema sumnje!
Kranjska kobasica je 1932. godine na prvoj svetskoj izložbi hrane u Briselu dobila međunarodnu zlatnu nagradu.
Jedan od najvećih svetskih turističkih portala The Travel uvrstio je slovenačku Kranjsku kobasicu na spisak 10 najboljih jela koja svaki putnik koji putuje po Evropi mora da proba.
Kranjska kobasica je jedan od tradicionalnih slovenačkih proizvoda koji je uvršćen u evropsku šemu kvaliteta i označen evropskim simbolom Zaštićena geografska oznaka. Evropska komisija je 2015. godine odobrila unos Kranjske kobasice u registar zaštićenih geografskih oznaka (ZGO) i tako je dodala na spisak više od 1200 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.
Kranjsku kobasicu poznaju i drugde u svetu gde su je doneli slovenački iseljenici. U Austriji i Nemačkoj zovu je Krainerwurst, a u državama u kojima se govori engleski jezik, Americi, Kanadi i Australiji, kao i u Argentini poznaju je pod imenom kransky sausage. Međutim, ove “kranjske kobasice” se razlikuju od prave tradicionalne Kranjske kobasice po izboru sirovina, dodatih začina, stepenu dimljenja i čulnom kvalitetu.
Kranjskom kobasicom bio je oduševljen i sam austrijski car Franc Jozef. Kada se jednom kočijom vozio iz Beča prema Trstu i na putu zaustavio u poznatoj kočijaškoj gostionici Marinšek u Naklu kod Kranja, poželeo je da nešto prezalogaji i pitao gostioničara šta može da mu ponudi. Gostioničar mu je rekao: “Imamo samo obične domaće kobasice i ništa drugo.“ Car je naručio kobasicu i kada ju je probao, oduševljeno je rekao:” To nije obična kobasica, to je kranjska kobasica!”
U Sloveniji svake godine se odigrava Festival Kranjske kobasice, a u narednim godinama Festival Kranjske kobasice će gostovati i u Srbiji! Pravovremeno ćemo vas obavestiti gde i kada…
Naziv “Kranjska kobasica” mogu da koriste isključivo sertifikovani proizvođači. Proizvođač može biti fizičko ili pravno lice koje proizvodi Kranjsku kobasicu u skladu sa Specifikacijom koju je potvrdilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i ishranu, koje je u Sloveniji nadležno za postupak zaštite poljoprivrednih proizvoda i namirnica, i u skladu sa ostalim aktima koji definišu geografsku zaštitu Kranjske kobasice, kao i važećim propisima za proizvodnju i prodaju namirnica.