Krajem novembra smo u Sloveniji u okviru projekta ugostili grupu novinara iz Srbije. Trebalo je da poseta bude obavljena još pre godinu dana, ali nas je situacija u vezi sa Covid-19 sprečila u tome, pa smo svi, i novinari i organizatori događaja, bili utoliko zadovoljniji što smo ovoga puta uspeli u tome.

Poseta je trajala 3 dana, od utorka, 19. do četvrtka, 21. novembra, a u Sloveniji smo ugostili 24 novinara i snimatelja iz 17 različitih medijskih kuća, između ostalog Happy TV, TV B92, RTV Vojvodina, Agrobiznis, Betta, Politika, Blic i drugih. 

Novinari su u okviru posete najpre u severozapadnom delu Slovenije posetili jednog od najvećih slovenačkih proizvođača mesnih proizvoda koji se ponosi svojim potpuno integrisanim sistemom proizvodnje, gde kontrolišu ceo proces od polja do viljuške.  Na konferenciji za novinare predstavnici kompanije predstavili su novinarima stroge evropske standarde kvaliteta i bezbednosti u proizvodnji hrane, koje moraju da obezbede evropski proizvođači. Pogledali su i proizvodnju, pri čemu je posebna pažnja bila usmerena na prikaz tradicionalne ručne proizvodnje kranjske kobasice. Predstavnica GIZ Kranjska klobasa predstavila je projekat Ukusi Evrope – kranjska kobasica kao i sistem evropskih šema kvaliteta i posebnu pažnju posvetila je prezentaciji uspešnog primera zaštite kranjske kobasice na nacionalnom i evropskom nivou.  Danas zaštićenu kranjsku kobasicu u Sloveniji može da proizvodi samo 13 sertifikovanih proizvođača. Novinari su na putu ka Ljubljani u Celju posetili i drugog od najvećih proizvođača kranjske kobasice koji je sa ovim sve cenjenijim proizvodom prisutan i na srpskom tržištu, i tamo pogledali i proces proizvodnje u modernom pogonu za preradu. Poslednjeg dana posete Kranju posetili su i moderan mesni prodajni centar gde su kupcima na jednom mestu na raspolaganju brojni mesni proizvodi i sveže meso najvišeg kvaliteta.

U okviru posete obišli su i Ljubljanu, a poseban doživljaj bila je i poseta modernog podruma vina Marof. Trodnevno druženje završilo se posetom jednom od najvećih slovenačkih bisera Bledu, gde se na bledskoj tvrđavi na poslovnom ručku uz odličnu hranu uživalo i u fascinantnom pogledu na svetski poznato jezerce sa ostrvom i crkvom na sredini.