Kao što smo najavili, u septembru ćemo u okviru 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu pripremiti zanimljivu stručnu radionicu pod naslovom Zaštita tradicionalnih proizvoda po evropskom modelu – primeri dobrih praksi iz Slovenije. Radionica će biti održana u sredu, 22. septembra, u kongresnom centru Hotela Park, u neposrednoj blizini Novosadskog sajma.

Na konferenciji, koja će imati jaku kulinarsku notu sa slasnom prezentacijom originalne kranjske kobasice i bogatom trpezom, u stručnom delu predstaviće se zanimljivi domaći i strani predavači. Poslušaćemo predstavnike GIZ Kranjska klobasa, koji su i nosioci projekta Ukusi Evrope – kranjska kobasica, pomoću kojeg srpskim potrošačima na primeru kranjske kobasice predstavljaju prednosti evropskih zaštićenih proizvoda, a na radionici ćemo predstaviti konkretno iskustvo sa zaštitom kranjske kobasice i rezultate koje je ta odluka donela njenim proizvođačima, sa jedne strane, a sa druge strane kako je odluka uticala na podizanje imidža i popularnosti kranjske kobasice. Poslušaćemo i predstavnike evropskih mesnoprerađivačkih preduzeća, koji potrošačima nude proizvode iz EU šeme kvaliteta. Značaj zaštite tradicionalnih proizvoda za nacionalni identitet i potencijal za proizvođače, kao i kako uopšte uspostaviti zaštitu tradicionalnog proizvoda kod  Evropske komisije, predstaviće dr Jernej Mlekuž, doktor nauka u oblasti interkulturnih studija, komparativnih studija ideja i kultura i autor knjiga I feel kranjska kobasica: kako je kranjska kobasica podigla slovenački narod i Pravljenje kranjske kobasice. O tome koliko je Srbija odmakla u zaštiti tradicionalnih proizvoda i gde vidi svoje mogućnosti, govoriće Branislav Raketić, šef Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije.

Zanimljiv stručni deo zaokružićemo ukusnim i jedinstvenim druženjem, u kojem ćemo se i uživo upoznati i oduševiti se odličnom originalnom kranjskom kobasicom.  Druženje ćemo po želji završiti na 88. međunarodnom sajmu, pri čemu ćemo učesnike konferencije pored ukusnog poklona obradovati i besplatnom ulaznicom na sajam.

Program:

12.45 – 13.00                   Dolazak gostiju, welcome drink i degustacija kranjske kobasice

13.05 – 14.50                   Stručna predavanja

14.50 – 15.00                   Pitanja, razgovor odn. diskusija

15.00 – 16.00                   Kulinarično druženje

 

Stručna predavanja

13.05                   Ana Ahčin, GIZ Kranjska klobasa, generalni sekretar

EU sistem zaštite tradicionalnih proizvoda (3 šeme zaštite i razlika među njima);  predstavljanje postupaka zaštite – primer kranjske kobasice (specifikacija, sertifikovanje, upotreba oznake + dodatna kontrola kvaliteta); šta je zaštita donela kranjskoj kobasici i proizvođačima (prikaz podataka o rastu proizvodnje i prodaje, dobijena sredstva za promociju, rast prepoznatljivosti (rezultati sprovedenih anketa); kranjska kobasica ZGO danas.

13.30                   drJernej Mlekuž, doktor nauka u oblasti interkulturnih studija, komparativnih studija ideja i kultura, geograf, etnolog; naučni saradnik na Institutu za slovenačko iseljeništvo i migraciju, autor knjiga I feel kranjska kobasica: kako je kranjska kobasica podigla slovenački narod i Pravljenja kranjske kobasice; učestvovao je u postupku zaštite kranjske kobasice na evropskom nivou.

O značaju kranjske kobasice i tradicionalnih proizvoda za nacionalni identitet; kranjska kobasica kao deo kulinarske tradicije Evrope; značaj i potencijali zaštite tradicionalnih proizvoda.

 

14.00                   Branislav Raketić, Ministarstvo za poljoprivredu, vođa Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane

Sistem kvaliteta i zaštite tradicionalnih proizvoda u Srbiji – pregled i trenutno stanje; prezentacija aktivnosti za uspostavljanje zakonskog okvira za zaštitu po evropskom sistemu; prilike i mogućnosti za domaće proizvođače; problemi i ograničenja.

 

14.30                   Predstavnik Celjskih mesnina Z dežele

Kranjska kobasica i drugi zaštićeni proizvodi u asortimanu preduzeća Celjske mesnine, iskustva sa sertifikovanjem i kontrolom proizvodnje zaštićenog proizvoda; kranjska kobasica Z dežele na srpskom tržištu – reakcija srpskih kupaca.

 

14.40                   Andreja Vrečič Šiftar, menadžer ključnih kupaca Panvita Ave

Kranjska kobasica i drugi zaštićeni proizvodi u asortimanu preduzeća Panvita Ave, iskustva sa sertifikovanjem i kontrolom proizvodnje zaštićenog proizvoda; kranjska kobasica brenda AVE na srpskom tržištu – reakcija srpskih kupaca.