Kranjska kobasica poznata je širom sveta. Ima odličan zavodljiv ukus i kvalitet i lako se priprema, zato su njom oduševljeni kako najmlađi tako i zahtevne domaćice i spretni roštilj majstori. Toliko je omiljena i svestrana da bi mnogi želeli da prisvoje njeno ime i slavu. Ali nije svaka kobasica koja ima naziv kranjska kobasica zaista i prava kranjska kobasica!

Zamislite da vam neko ponudi srpski ajvar koji sadrži na primer origano? Možda je pomalo preteran primer, ali na internetu nalazimo i recept za kranjsku kobasicu, koja pored svinjskog, treba da sadrži i goveđe meso, a kao začin joj se dodaje slatka paprika i čak muskatni oraščić. Recept nad kojim se poznavalac kranjske kobasice samo nasmeje … ili rasplače, kako hoćete.

Kranjska kobasica je jedna jedina! I jedinstvena. Zbog toga je zaštićena i na evropskom nivou, što potrošačima omogućava da je na policama prodavnica prepoznaju. Pošto se radi o zaštićenom proizvodu, svaki par kranjske kobasice je označen EU simbolom kvaliteta – zaštićenom geografskom oznakom (PGI) i jedinstvenom robnom markom. Pravu kranjsku kobasicu pravi samo 14 sertifikovanih proizvođača, a svi, naravno, dolaze iz Slovenje.