Uprkos teškom vremenu u doba korone ubrzano se približavamo uspešnom završetku druge godine informativno-promotivnog projekta Ukusi Evrope kranjska kobasica, kojim srpske potrošače od januara 2020. putem različitih informativnih i promotivnih aktivnosti upoznajemo sa evropskim oznakama kvaliteta kao i prednostima tradicionalnih proizvoda kojima se ponosimo – sa naglaskom na slovenačkoj kranjskoj kobasici, naravno.

Protekla godina je bila zaista raznolika. Pored celokupnog komuniciranja preko onlajn mreža, oglašavanja u štampanim medijima i na internetu posebno smo ponosni na 1. Festival kranjske kobasice, koji smo uspeli da organizujemo u Beogradu krajem maja. Festival koji se 29. maja odigrao na pijaci u Zemunu oduševio je brojne posetioce koji su mogli da besplatno probaju odličnu kranjsku kobasicu u njenoj osnovnoj – kuvanoj varijanti i u različitim odličnim jelima koje je pripremio srpski majstor kulinarstva.  Na festivalu, koji je protekao po lepom sunčanom vremenu i privukao skoro 3.000 ljudi, posetioci su okušali i sreću u bogatoj nagradnoj igri i uz slovenačke narodne pesme uživali u domaćoj slovenačkoj atmosferi usred Srbije. Zato ne treba da čudi što smo dobili brojna pitanja da li ćemo ponoviti festival. Veoma smo radosni što to možemo i da potvrdimo, pošto ćemo i naredne godine prirediti Festival kranjske kobasice – mesto i vreme za sada će ostati tajna.

Jesen je bila još raznovrsnija od proleća. Krajem septembra smo za vreme Novosadskog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu organizovali stručnu konferenciju Zaštita tradicionalnih proizvoda prema evropskom modelu – primeri dobrih praksi iz Slovenije, na kojoj su evropski i domaći učesnici – čak 100 njih – posetiocima predstavili prednosti zaštite proizvoda, što i za Srbiju predstavlja veliki potencijal. Dva meseca kasnije, u novembru, jesen smo završili posetom srpskih novinara Sloveniji, koja ja bila veliki uspeh. Ugostili smo čak 25 novinara tokom 3 dana, poveli ih u obilazak slovenačkih pogona za preradu mesa, predstavili im zaštićene proizvode, a na primeru kranjske kobasice i sam postupak i prednosti zaštite na evropskom nivou. Poseta je lepo odjeknula i u srpskim medijima, pošto je objavljeno više televizijskih, internet i štampanih priloga.

Ipak, nabrajanje aktivnosti u drugoj godini još nije iscrpljeno: do početka decembra uspeli smo da održimo čak 500 degustacija u tržnim centrima širom Slovenije, koji su danas dobro prepoznatljivi među kupcima, a takođe i veoma popularni. Sa još 55 degustacija obradovaćemo ih u prazničnom decembru i ponuditi im odličnu ideju za kupovinu ukusnih i kvalitetnih novogodišnjih poklona za svoje najmilije i prijatelje. I tako ćemo zaista završiti svoje aktivnosti za 2021. godinu. Naravno, već se vredno pripremamo za 2022! Pratite nas kako ne biste propustili nešto važno!