Da li ste se ikada zapitali zašto je kranjska kobasica dobila baš ime „kranjskaʺ?  Ne, ime nije dobila po gradu Kranju, danas 4. najvećem gradu u Sloveniji, kao što mnogi misle. Grad Kranj, kao i kranjska kobasica, ime su zapravo dobili po regiji Kranjska, koja je od 15. veka nadalje bila centralna istorijska regija (pokrajina) na slovenačkoj nacionalnoj teritoriji i jedina potpuno slovenačka. Čak su se i Slovenci nekada nazivali Kranjcima.

Kranjska kobasica se inače razvila u vreme Austrougarske monarhije, u kojoj je Kranjska regija bila jedna od austrougarskih država. Neki kažu da je kobasici koju su pravili u ovoj oblasti ime dao upravo austrijski car Franc Josif. Kada se jednom vozio kočijom iz Beča prema Trstu i na putu zaustavio u poznatoj kočijaškoj gostionici „Marinšekʺ u Naklu kod Kranja, poželeo je da nešto prezalogaji i pitao gostioničara šta može da mu ponudi. Gostioničar mu je rekao: „Imamo samo obične domaće kobasice i ništa drugo.ʺ Car je naručio kobasicu i kada ju je probao, oduševljeno je rekao: „To nije obična kobasica, to je kranjska kobasica!”

Kranjsku kobasicu danas poznaju i drugde u svetu gde su je doneli slovenački iseljenici. U Austriji i Nemačkoj zovu je krainerwurst, a u državama u kojima se govori engleski jezik, Americi, Kanadi i Australiji, kao i u Argentini, poznaju je pod imenom kransky sausage. Međutim, ove „kranjske kobasice” razlikuju se od prave tradicionalne kranjske kobasice po izboru sirovina, dodatih začina, stepenu dimljenja i čulnom kvalitetu.